Článok

OSTAŤ DOMA V RÁMCI PREVENCIE PRED ŠÍRENÍM KORONAVÍRUSU

pridané: 16. marca 2020

Z dôvodu prevencie pred šírením koronavírusu a ochorenia Covid–19 (a v rámci súvisiacich obmedzení a súvislostí) vás chceme informovať o predĺžení ‚home-office‘ režimu našej Ambrely – predbežne do 29. marca. Z tohto dôvodu sme sa tiež rozhodli nateraz zrušiť naše dlho-plánované podujatia, ktoré sa mali konať v období marec-apríl. O ďalšom postupe vás budeme informovať. Vďaka za pochopenie.

VECNÉ TEXTY O KORONAVÍRUSE

Nájdite si počas práce doma čas na dôsledné prečítanie tohto textu na Denníku N v záujme predídenia panike, ako aj šíreniu neprávd o koronavíruse a ochorení Covid-19 v SR. Sú tam zhrnuté odpovede na tieto otázky: Ako sa správať, aby sme minimalizovali riziko nákazy?; Aké sú príznaky koronavírusu?; Ako budú postupovať lekárske tímy, ak máte príznaky koronavírusu?; Ako chrániť seniorov a seniorky?; Ktoré zariadenia, resp. školy sú zatvorené?. Takisto v časopise .týždeň vyšiel vo video i v písanej podobe rozhovor s Prof. Vladimírom Krčmérym na túto tému. Odporúčame prečítať v snahe prevencie, ako aj predíneniu panike, šíreniu strachu a neprávd.

SPLNOMOCNENEC VLÁDY PRE MNO K SITUÁCII V SR

Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie informuje o vyhlásení splnomocnenca vlády, Martina Giertla, v súvislosti so súčasnou mimoriadnou situáciou, v ktorom ďakuje všetkým mimovládnym neziskovým organizáciám a aktívnym občanom, občiankám, ktorí podali a podávajú pomocnú ruku obciam, mestám a štátu šírením relevantných informácií či vypomáhaním s aktivitami, ktoré v rôznych oblastiach dopĺňajú verejnú správu. Celé vyhlásenie je uverejnené tu.

O STUPŇOCH RIZIKA PRE CESTOVANIE VO SVETE

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informuje o stupňoch rizika, týkajúcich sa vycestovania do zahraničia. V prehľade nájdete informácie o aktuálnej situácii ohľadom vycestovania aj do programových krajín v rámci oficiálnej rozvojovej spolupráce (ODA) SR, kde majú i naše členské organizácie svojich projektových partnerov. Viac info tu.

OBMEDZENIA CESTOVANIA DO KENE

V Keni boli k 15. marcu potvrdené prvé prípady ochorenia na Covid-19. Keňa na nasledujúcich 30 dní pozastavuje vstup do krajiny všetkým osobám, prichádzajúcim z krajín s potvrdenými prípadmi ochorenia na Covid-19, tj. vrátane občanov a občianok SR. Do krajiny bude povolený vstup len kenským občanom, občiankam a cudzincom, cudzinkám s povolením na pobyt, a to s nariadením povinnej 14-dňovej karantény. Viac info tu.

SLOVAKAID PREDLŽUJE TERMÍN UZÁVIERKY

Z dôvodu opatrení, súvisiacich so šírením koronavírusu a COVID-19 SlovakAid predlžuje termíny uzávierky na predloženie žiadostí o dotáciu vo výzvach pre Keňu ako programovú krajinu ODA SR. Ide o nasledovné dve výzvy: Podpora rozvojových intervencií v Keni; a Strategická podpora dlhodobých rozvojových intervencií v Keni. Nový dátum uzatvorenia výzvy je 6. apríla. Viac info tu.

ZAOSTRIŤ NA DIANIE VO SVETE DOMA A HRAVOU FORMOU

Poznáte výborný vzdelávací portál Lepšia geografia? Jeho tvorcovia a tvorkyne sa rozhodli, že počas zatvorenia škôl z dôvodu zamedzenia šírenia koronavírusu bude väčšina obsahu portálu Lepšia geografia zdarma pre všetkých. Chcú takto prispieť k zmysluplnému učeniu sa žiakov a žiačok v domácom prostredí v čase karantény. Vhodné materiály ako pre rodičov, tak pre vyučujúcich a najmä zvedavé deti – možno budúce osobnosti na poli zahraničnej politiky, diplomacie a rozvoja. Stačí sa začítať.

PONUKA Z DIELNE ČLENOV A POZOROVATEĽOV AMBRELY

Ak rozmýšľate nad tým, ako doma počas izolácie rozumne vzdelávať svoje deti (a seba tiež), alebo ako pomôcť núdznym okolo seba, naše členské organizácie sprístupnili svoje metodické príručky, prezentácie, publikácie e-learning platformy, dokumentárne filmy aj výzvy na dobrovoľníctvo. Stačí si pozrieť ich ponuku tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE