Článok

Sme súčasťou výzvy Spoločne pre Ukrajinu a kampane #KtoPomôžeUkrajine

pridané: 24. februára 2022

Dnes, vo štvrtok 24. februára 2022, sme od rána svedkami začínajúcej ruskej invázie na Ukrajinu, vo viacerých mestách, vrátane hlavného mesta Kyjev počuť výbuchy. Inváziu odsúdila celá naša politická reprezentácia, vrátane prezidentky SR aj premiéra, lídrov a líderiek EÚ, NATO a ostatných krajín. Pripomeňme si, že v posledných mesiacoch zhromaždilo Rusko pri Ukrajinských hraniciach takmer 200.000 vojakov a vojenský útok zjavne dlhodobo plánovalo, napriek tomu, že Ukrajina, EÚ aj NATO sa dlhodobo snažili o mierové riešenie.

V dôsledku ozbrojeného konfliktu od roku 2014 už vyhaslo viac ako 13.000 životov a viac ako 1,5 milióna obyvateľov Donbasu bolo vysídlených zo svojich domovov. Tisíce ľudí na frontovej línii naďalej žijú v núdzi, bez stabilného prístupu k základným potrebám ako je jedlo, teplo, či lekárska starostlivosť. Život v neustálom ohrození a napätí sa podpisuje na psychickom a fyzickom zdraví mladých aj starých ľudí. Vojenská invázia prinesie ďalších mŕtvych, zranených a ľudí na úteku. 

Výzvu Spoločne pre Ukrajinu podporujú: naša platforma Ambrela, Amnesty International Slovensko, Bystriny, Centrum komunitného organizovania, Centrum pre európsku politiku, Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Človek v ohrození, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku, Fairtrade Česko a Slovensko, Karpatská nadácia, Kto pomôže Slovensku, Liga za ľudské práva, Magna, Nadácia Integra, Nadácia Milana Šimečku, Nadácia otvorenej spoločnosti, Občianska platforma Nie v našom meste, OZ ADRA, OZ Hekima, OZ Mareena, OZ SAVIO, PDCS, Platforma Hlas, SME SPOLU / Ukrajina-Slovensko SOS, Slovenská humanitná rada,Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA), Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj, Unicef, Ukrajinsko – slovenská iniciatíva

Ukrajina čelí vojne, ktorá prinesie hrôzu a deštrukciu

Priama vojenská invázia, ktorá sa dnes (vo štvrtok 24. 2. 2022) začala, znamená pre Ukrajinu deštrukciu, množstvo mŕtvych, zranených a aktuálne už teraz aj množstvo ľudí na úteku. V tejto situácii chceme prejaviť solidaritu a poskytnúť svoju pomoc. 

S Ukrajinou máme spoločnú hranicu, ktorou už v najbližších hodinách môžu začať prichádzať ľudia na úteku. Už od rána sa Ukrajinci a Ukrajinky žijúci na Slovensku zaujímajú o možnosti príchodu na Slovensko a mnohí ľudia na Ukrajine sa pripravujú na odchod z krajiny. S Ukrajinou zdieľame hodnoty postavené na princípoch mieru, ľudských práv, dodržiavania medzinárodného práva a teritoriálnej suverenity a nezávislosti Ukrajiny.

Považujeme za dôležité, aby sme ako občianska spoločnosť vyjadrili jednoznačné odsúdenie krokov Ruskej federácie, ktoré vyústili do vojenskej invázie na ukrajinskom území a ktoré budú mať dopad na civilistov. Stojíme za Ukrajinou ako suverénnym štátom a vyjadrujeme našu solidaritu ukrajinským občanom, ktorí konfliktom najviac trpia. Sme pripravení poskytnúť pomoc všetkým, ktorí sa následkom konfliktu ocitli v ohrození.

Na čo budú použité vyzbierané peniaze?

Aj keď je v súčasnosti zložité predvídať vývoj situácie, potrebujeme byť pripravení pomôcť. Preto Donio n.f. iniciovalo výzvu Spoločne pre Ukrajinu a kampaň spolu so zbierkou #KtoPomôžeUkrajine na podporu Ukrajiniek a Ukrajincov v ohrození, ktorým vedia pomôcť naše mimovládne a občianske organizácie. Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine, alebo v prípade eskalácie pomoc tým Ukrajinkám a Ukrajincom, ktorí budú hľadať  bezpečie na území SR.

Vďaka spolupráci s členskými organizáciami Ambrely ako Človek v ohrozeni, Nadácia Integra, OZ SAVIO, ADRA Slovensko, a ďalšími mimovládkami ako SME SPOLU / Ukrajina-Slovensko SOS, Ukrajinsko – slovenská iniciatíva spoločne pomôžeme ľuďom priamo na území Ukrajiny. Financie pomôžu zabezpečiť napríklad potravinové balíčky s múkou, olejom, soľou a cukrom alebo hygienické balíčky s plienkami či mydlom alebo lieky a iné zdravotnícke potreby. Zabezpečíme pitnú vodu, drevo na kúrenie. S pomocou odborníkov pomôžeme deťom pomocou hry na chvíľu zabudnúť na hrôzy vojny a lepšie sa vyrovnať s traumami.

V prípade potreby financie pôjdu aj na podporu ľudí, ktorí zo strachu o svoj život opustia Ukrajinu a prídu na Slovensko, aby mali šancu na bezpečný a dôstojný život. Organizácie, ktoré sa aktívne venujú podpore inkluzívnej spoločnosti, ako Liga za ľudské práva, Mareena, Nadácia otvorenej spoločnosti, Karpatská nadácia, Slovenská humanitná rada, Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Nadácia Milana Šimečku, vrátane ukrajinských komunít a organizácii ako napríklad SME SPOLU / Ukrajina-Slovensko SOS, Ukrajinsko – slovenská iniciatíva a ďalšie budú môcť vďaka vašej podpore poskytnúť svoje odborné kapacity pri riešení akútnych potrieb ľudí z Ukrajiny a podporiť ich začlenenie sa do spoločnosti. Pomôžu im zabezpečiť základné životné potreby, právnu a psychologickú pomoc, sprostredkujú sieť kontaktov a budú im asistovať pri integrácii na pracovný trh či do vzdelávania. 

100 % peňazí získaných cez Donio n. f. pomôže Ukrajincom a Ukrajinkám prostredníctvom práce mimovládnych a občianskych organizácii priamo na mieste alebo vďaka ich pôsobeniu u nás doma. Financie budú rozdelené podľa aktuálnych potrieb. PRIDAJTE SA, UKÁŽME UKRAJINKÁM A UKRAJINCOM SOLIDARITU. Ďakujeme. Viac o výzve Spoločne pre Ukrajinu na webe DONIO tu. Celý text kampane (spolu s finančnou zbierkou) Kto pomôže Ukrajine na webe DONIO tu. Na rovnakom webe zároveň pribudol formulár v troch jazykoch, kde sa môžete prihlásiť do fyzického dobrovoľníctva a pomáhať rovno na hraniciach.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE