Článok

O aktivizácii občianskej spoločnosti nielen v Nórsku – rozhovor s Aronom Halfenom

pridané: 8. októbra 2024

Johan Aron Niklas Halfen v súčasnosti pracuje ako vedúci politického oddelenia Nórskeho fóra pre rozvoj a životné prostredie (ForUM) v Osle. Predtým pracoval ako poradca v štátnej správe (Nórske MZV) a tiež v charite (Caritas Norway). Odborné sa pohybuje v oblasti tvorby politík, udržateľného rozvoja, zmeny klímy a medzinárodných vzťahov. Aron bude facilitovať workshop ‘Collaboration for Impact: Strengthening Civil society organizations (CSO)’ v rámci konferencie Ambrela development forum (ADF) 2024, ktoré sa uskutoční 10. októbra v Bratislave. Tu je niekoľko tipov, prečo by ste si ho nemali nechať ujsť.

Aké sú hlavné úlohy a ciele Nórskeho fóra pre rozvoj a životné prostredie (ForUM)? Čím sa vo ForUM-e zaoberáte?

ForUM je sieť viac ako 60 nórskych mimovládnych organizácií a svoju hlavnú činnosť zameriavame na oblasť medzinárodnej rozvojovej spolupráce, životného prostredia a zmeny klímy. Nedávno sme oslávili 30 rokov a ForUM ako organizácia má značný vplyv na nórske politiky aj pozície na stretnutiach OSN na vysokej úrovni o zmene klímy, životnom prostredí, cieľoch trvalo udržateľného rozvoja (SDGs) a financovaní rozvoja. Našou hlavnou úlohou je mobilizovať občiansku spoločnosť pre viac ambiciózne ciele a politiky v Nórsku aj na medzinárodnej úrovni. 

V čom konkrétne môžu nórske skúsenosti ForUM obohatiť prácu slovenskej platformy rozvojových organizácií – Ambrela?

Myslím si, že ForUM má čo ponúknuť, pokiaľ ide o budovanie partnerstiev a spojenectiev v rámci občianskej spoločnosti, ale aj s vládou a súkromným sektorom, keď je to potrebné. 

Čím môže poslúžiť Nórsko ako vzor pre Slovensko napríklad v oblasti trvalo udržateľného rozvoja?

Nórsko v oblasti trvalo udržateľného rozvoja viedlo až do samitu v Riu v roku 1992. Potom už Nórsko v skutočnosti nebolo vzorom v oblasti udržateľnosti vzhľadom na našu produkciu a vývoz ropy, škodlivý dovoz z iných krajín (napríklad sóje, ktorá spôsobila odlesňovanie) a nadmernú spotrebu. Ak by všetci spotrebovávali toľko, ako priemerný Nór, potrebovali by sme štyri planéty! Nórsko však začalo pracovať na tom, aby sa stalo viac udržateľnou ekonomikou, a to s cieľom byť koherentné v politikách doma aj v zahraničí. Na to sa zameralo aj niekoľko White Papers, pričom na rozbehnutie tejto práce tlačilo práve naše ForUM. To možno považovať za inšpiráciu pre Slovensko a platformu Ambrela.

Ako nórske ForUM vníma zmenšovanie priestoru pre občiansku spoločnosť v Európe?

Zmenšujúci sa priestor pre občiansku spoločnosť vnímame ako veľkú globálnu výzvu, ktorá je čoraz viac vypuklá v Európe a dokonca aj v Nórsku. Sme v kontakte s medzinárodnými sieťami a presadzujeme ich zmysluplnú prezentáciu na pôde OSN. V nadchádzajúcich rokoch sa na túto prácu viac zameriame a pred zasadnutiami OSN budeme organizovať semináre s aktivistami a odborníkmi na ľudské práva, aby sme túto problematiku dostali vyššie do programu rokovaní.

Aké boli najväčšie úspechy ForUM-u v oblasti policy / advocacy (advokácie a tvorby i presadzovania politík) v uplynulých piatich rokoch?

ForUM bolo veľmi aktívne pri presadzovaní zákona o transparentnosti (Transparency Law), ktorý bol nakoniec prijatý v roku 2022, prostredníctvom koalície zodpovedných podnikov a s našimi členskými organizáciami. Stále sme členmi rady tejto aliancie a teraz pracujeme na správnej implementácii tohto zákona. V roku 2022 ForUM tiež koordinoval občiansku spoločnosť na národnej úrovni aj prostredníctvom UNEP pri presadzovaní silnej dohody o životnom prostredí (the Kunming-Montreal agreement), ktorá bola nakoniec schválená v decembri 2022. V rámci advokácie v oblasti zmeny klímy sme v posledných 5 rokoch presadzovali, aby spravodlivý podiel Nórska na financovaní opatrení v oblasti klímy podľa Parížskej dohody predstavoval aspoň 65 miliárd nórskych korún. To je 5-krát viac ako súčasná úroveň, no náš návrh začína byť akceptovaný niektorými politickými stranami, ktoré môžu nakloniť rozhodnutia správnym smerom a zmenšiť dieru vo financovaní tejto priority. 

Existujú nejaké konkrétne výzvy, ktorým občianska spoločnosť v Nórsku aktuálne čelí, a na ktorých riešení ForUM aktívne pracuje?

ForUM koordinuje alianciu na zastavenie hlbinnej ťažby v Nórsku, ktorú sa vláda v súčasnosti snaží spustiť ako prvá na svete. To by malo pravdepodobne najzávažnejšie a najhoršie účinky na prírodu i jej ochranu v Nórsku a zároveň porušenie dohody životnom prostredí (Kunming-Montreal agreement). Vláda obvinila ForUM a občiansku spoločnosť, že si vymýšľajú falošné obvinenia o tomto procese a účinkoch ťažby na prírodu, pričom v skutočnosti je to práve vláda, ktorá sa neriadi radami vlastných inštitúcií o opatrnosti takýchto konaní, pokým nebudú k dispozícii ďalšie potrebné informácie. V poslednom čase sme zaznamenali trend, že vláda sa stavia kritickejšie k občianskej spoločnosti a nedáva nám prednosť pri stretnutiach so zodpovednými ministrami. Ide o alarmujúcu zmenu v Nórsku, kde sme boli zvyknutí na dobrý a úzky dialóg medzi vládou a mimovládkami. No ešte silnejšie to pociťujeme vo Švédsku, kde sa znížili prostriedky na financovanie občianskej spoločnosti a tá má čoraz menší prístup k rozhodovateľom.

Akú veľkú verejnú podporu dostáva ForUM od nórskeho obyvateľstva?

ForUM dostáva verejné financie a sme povinní informovať verejnosť o našich politikách i politikách Nórska. Máme silnú podporu medzi našimi členmi a medzi úradníkmi v najdôležitejších inštitúciách, ale mimo nášho okruhu nie sme veľmi známi.  Politiky, ktoré sa snažíme zmeniť, však pomerne dobre rezonujú v domácej verejnosti a v obraze Nórska vo svete, prinajmenšom v úlohe, ktorú chceme, aby Nórsko malo. 

Aký workshop budete viesť na októbrovom Ambrela development forum (ADF) v Bratislave a na čo sa v ňom zameriate?

ForUM bude na ADF realizovať workshop o tom, ako budovať silnejšie partnerstvá so zameraním na občiansku spoločnosť, ale aj budovanie spojenectiev s verejným a súkromným sektorom a využívanie OSN a niektorých podpísaných dohôd ako rámca pre zmenu, ktorú potrebujeme vidieť. Ako príklad uvedieme Parížsku dohodu o klíme. 

Prečo by si účastníčky a účastníci ADF nemali nechať váš workshop ujsť?

Myslím, že ľudia budú považovať náš prístup za odlišný a osviežujúci, keďže máme určité skúsenosti so „severskou výnimočnosťou“ (Nordic exceptionalism), a s tým, ako môže byť tento model plodný v iných krajinách. V podstate to je o tom, ako budovať dôveru a vytvárať riešenia, ktoré sú prospešné pre všetkých. Ako napríklad univerzálne sociálne zabezpečenie. 

Na ktorú aktivitu alebo diskusiu z programu #ADF2024 sa vy osobne najviac tešíte?

Je tam veľmi veľa podnetných tém, ale povedal by som, že diskusie o pomoci Ukrajine a geopolitickej situácii budú pre mňa ako politológa a aktivistu mimoriadne zaujímavé.

Text: Ambrela tím, Foto: Archív ForUM-u a Ambrely

Poznámka: Rozhovor s Aronom Halfenom z ForUM-u bol realizovaný ako jedna z aktivít prebiehajúceho projektu ‘Odomykanie potenciálu: Objavovanie príležitostí spolupráce pre slovenské a nórske rozvojové organizácie’  vďaka podpore z grantu EHP a Nórska. 

„Spoločne za zelenú, konkurencieschopnú a inkluzívnu Európu“. Iniciatíva je financovaná z prostriedkov Fondu pre bilaterálne vzťahy na národnej úrovni financovaného z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu na roky 2014–2021. Viac na webovej stránke www.eeagrants.sk.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
EEA grants
GENE
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
Pontis
CONCORD
ZEK
.týždeň
North South Centre
GCAP
Euractiv
Eurodad
UNESCO
Čosi
Faces of Migration