Článok

Ako vznikla Realtopia (rozhovor s mladými vývojarmi z GamesLabu o vzniku našej fantasy hry)

pridané: 11. decembra 2020

Zaujíma vás, ako môže vyzerať fantasy hra o negatívnych ekologických trendoch, ale aj možnosti ich zvrátenia? Prečo sa do vývoja takejto hry pustili mladí ľudia v rámci vzdelávacieho programu OpenLab.sk (konkrétne študenti GamesLabu z Bratislavy)? Čo bolo pri jej tvorbe najťažšie a ako ich tvorbu ovplyvnila pandémia Covid-19? Odpovede nájdete v rozhovore so samotnými tvorcami Realtopie – Samuelom a Michalom.

O čom je hra Realtopia? Čo je jej zámerom a prečo by sme si ju mali zahrať?

Hlavným posolstvom hry je, že ľudia v súčasnom svete sú schopní brať vážne globálne problémy a zvrátiť negatívne trendy. Je to fantasy hra, v ktorej je možné cestovanie v čase, ale hlavný predpoklad je založený na potenciálnej realite, kde by sme mohli skončiť, ak nebudeme konať dnes. Naša hra je v jadre jednoduchá Resource Management stratégia, s témou okolo ekologických problémov. Naším zámerom bolo vytvoriť niečo čo dokáže hráča zaujať mechanicky a zväčšiť mu obzory okolo ekologických problémov.

Čomu sa môžu hráči a hráčky tejto hry priučiť?

Vďaka našej hre sa môžu hráči dozvedieť mnoho ekologických faktov o svete okolo nás. A možno aj zmeniť svoj pohľad a správanie voči prostrediu okolo.

Čo bolo pri tvorbe Realtopie najťažšie?

Z technickej stránky bolo štádium optimalizácie najťažšie, pretože sme museli kompletne zmeniť základy našej hry a vymyslieť systém, ktorý by bežal dobre aj na menej výkonných zariadeniach. No keďže nás to bavilo, neprišlo nám to až také namáhavé. Zďaleka najťažšia časť vývoja bol samotný koniec hry, keď sme paradoxne riešili už len malé, monotónne problémy. No práve tie nám neustále brali chuť pracovať a veci, ktoré by v polovici vývoja trvali jeden deň, nám ku koncu trvali týždeň. Ale našťastie sme sa dokázali dostať cez túto fázu a úspešne sme všetko dokončili.

Ako ste pri tvorbe postupovali a ako prebiehalo delenie úloh, spolupráca?

Začali sme hľadaním inšpirácie od existujúcich hier. Hľadali sme, čo v nich funguje, a ktoré časti by sa hodili do našej hry. Ďalej sme spravili fyzickú verziu tohto prototypu, v ktorej sme testovali základné herné cykly. Potom sme sa vrhli na vytváranie prvého prototypu s jednoduchou grafikou a základnými mechanikami. Postupne sme na túto verziu pridávali všetky časti (novú grafiku, viac mechaník a kopy optimalizácie). Párkrát sme celú hru od základov prepísali, aby sa v nej lepšie pracovalo a nové časti lepšie zapadali na ich miesto. Nakoniec sme sa vrhli na detailovú fázu, kde sme do hry pridávali všetky menu, dokončili sme grafiku, pridali sme chýbajúce zvuky, animácie a testovali sme ju na možnosti akýchkoľvek problémov pri hraní.

Čo ste sa pri vývoji naučili vy osobne?

Ako programátor a herný dizajnér sa človek veľmi rýchlo zdokonalil v programovaní a vytváraní hier, avšak zďaleka najviac nás vývoj tejto hry naučil princípy správnej tímovej komunikácie a toho, ako si stanoviť ciele do budúcnosti. Ak chcete vedieť konkrétne programy, tak najviac sme sa zdokonalili vo vytváraní hier v Unity, programovaní C# vo Visual Studio, ale tiež v organizovaní vecí cez Google Office Suite a kreslení vo Photoshope aj PaintNet.

Ako vás pri tvorbe ovplyvnila situácia okolo Covid-19? Ako ste riešili spoluprácu počas pandémie?

Čo sa týka vývoja našej hry, Covid-19 nám aj trochu pomohol, keďže sme mali viac času na vývoj hry. Avšak komunikácia sa stala hlavnou ťažkosťou, keďže sme sa nemohli spoľahnúť na osobné stretnutia v škole. Museli sme si stanoviť presný čas, kedy sa budeme cez internet stretávať a vymienať si informacie. Na komunikáciu sme používali hlavne Discord a Google Hangouts.

Ak by ste mali začať odznova, čo by ste spravili inak?

Ohľadom vývoja hry by sme asi nezmenili nič. Možno by sme trochu zmenšili rozsah Realtopie. Ale zasa na druhej strane, keby sme nemierili tak vysoko, tak by sme sa asi toľko nenaučili. Možno to asi najlepšie vyjadriť slovami Normana Vincenta Pealea ‘Mier na mesiac. Aj keď sa netrafíš, stále pristaneš medzi hviezdami’.

Kto vám pri tvorbe hry pomáhal?

Náš LabMaster, herný dizajnér: Michal Michel, bol obrovskou podporou pre náš tím. Pomáhal nám skoro vo všetkých častiach vývoja. Tiež tím z projektu Bridge 47, pre ktorý sme túto hru vlastne vytvárali, nám pomohol pri tvorbe príbehu. Barbora Rusiňáková nám zasa pomohla pri komunikácii a organizovaní spoločných stretnutí. Okrem týchto ľudí bol asi najväčšou podporou internet.

Koľko času vám približne tvorba hry zabrala?

Na tejto hre sme pracovali od septembra 2019, rok nato sme ju odovzdali. Neviem to zrátať úplne presne, ale za celý tím sme do tejto hry investovali minimálne 500 hodín práce.

Máte už nápad na ďalšiu hru?

Určite máme nejaké nápady, ktoré by sme chceli odskúšať v praxi. Pár z nás má svoje vlastné projekty, na ktorých pracuje. Ale zatiaľ nemáme žiaden veľký plán a nápad, na ktorom by sme všetci spolu pracovali po tejto hre.

Poznámka: Hru RealTopia vytvorili študenti GamesLabu v rámci vzdelávacieho programu OpenLab.sk počas školského roku 2019/2020. Vznikla v spolupráci s našou Ambrelou v rámci medzinárodného projektu Bridge 47. Spolupráca bola realizovaná s finančnou podporou EÚ ako súčasť projektu ‘Galvanising Global Citizenship Education – Bridge to sustainable future’. Hru si môžete stiahnuť a zahrať aj vy tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE