Článok

Potreby ôsmich miliónov vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine stále rastú

pridané: 10. mája 2022

Podľa najnovšej správy Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prekročil počet vnútorne vysídlených osôb v dôsledku vojny na Ukrajine hranicu osem miliónov.

To predstavuje 24-percentný nárast v porovnaní s prvými údajmi o vnútornom vysídlení, ktoré organizácia zverejnila 16. marca. Podľa prieskumu realizovaného od 17. apríla do 3. mája až šesť z 10 opýtaných potrebuje finančnú pomoc. Na začiatku vojny to bola necelá polovica vnútorne vysídlených osôb. Viac ako 70 percent sa vyjadrilo, že by využili finančnú pomoc na pokrytie výdavkov na stravu a/alebo zdravotnú starostlivosť.

Ďalšou identifikovanou kľúčovou potrebou je bývanie. Deväť percent všetkých ľudí opýtaných v najnovšej správe, vrátane tých, ktorí neboli vnútorne vysídlení, uviedlo, že ich domovy boli poškodené alebo zničené. Len medzi vnútorne vysídlenými osobami sa toto číslo zvýšilo na 27 percent. Jeden z desiatich opýtaných povedal, že by potreboval materiál na opravu poškodených domov.

„Potreby tých, ktorí sú vnútorne vysídlení a všetci zasiahnutí vojnou na Ukrajine, z hodiny na hodinu rastú,“ hovorí generálny riaditeľ IOM António Vitorino. „Prístup k obyvateľom, ktorí potrebujú pomoc, zostáva výzvou uprostred aktívneho vojnového stavu, ale naše tímy sú odhodlané pokračovať v poskytovaní naliehavej pomoci na Ukrajine a v susedných krajinách.“ Keďže humanitárna kríza sa neustále zhoršuje, viac vnútorne vysídlených Ukrajincov (44 percent) zvažuje ďalšie presídlenie – viac ako dvojnásobok oproti 16. marcu (18 percent). Viac info v správe IOM.

Humanitárna kríza výrazne ovplyvňuje celý systém fungovania humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce v regióne. Medzinárodné rozvojové fórum Ambrely – Ambrela development forum (ADF) sa preto v dňoch 23.-24. mája v Bratislave svojím programom zameria nielen na predstavenie inovatívnych spôsobov poskytovania zahraničnej pomoci, ale aj na zdôraznenie významu a postavenia občianskej spoločnosti v súčasnom svete. Viac o ADF tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE