Článok

Pridali sme sa k výzve na pomoc ľuďom v Afganistane

pridané: 23. augusta 2021

Veľmi pozorne sledujeme súčasnú situáciu okolo prebratia moci v Afganistane hnutím Taliban, ktorá predstavuje vážne ohrozenie a neistú budúcnosť pre množstvo jej obyvateľov a obyvateliek. Minulý týždeň sme k téme vydali aj stanovisko Ambrely (k prečítaniu tu). Podporili sme zároveň výzvu vláde SR, aby vytvorila program pomoci ľuďom z Afganistanu v ohrození, ktorí majú prepojenie na Slovensko a poskytla im bezpečie a šancu na dôstojný a slobodný život. A aby navýšila počet evakuovaných núdznych ľudí z tejto bývalej krajiny oficiálnej rozvojovej pomoci (ODA) SR. Tiež s ministerstvom zahraničia komunikujeme o tom, aké sú možnosti SR – poskytnúť bývalej programovej krajine ODA SR humanitárnu pomoc

Vzdelávací projekt v Afganistane. Foto: L. Zajac, ČvO 2011

Podľa International Rescue Committee, ktorá v Afganistane funguje vyše 30 rokov, skoro polovica jej 39-miliónovej populácie potrebuje humanitárnu pomoc. Očakáva sa, že toto číslo sa ešte zvýši, zároveň už teraz dochádza k masívnemu presídľovaniu a útekom z krajiny. 

Slovensko evakuovalo z krajiny svojich občanov, občianky, ich rodiny a ľudí, ktorí so SR v nedávnej minulosti spolupracovali (k 19. augustu ich bolo 24) a 10 afgánskym ľuďom sa rozhodla poskytnúť azyl. Pomôcť je však potreba oveľa väčšiemu počtu núdznych v ohrození života.

Aj preto sme ako Ambrela podporili túto verejnú výzvu slovenských mimovládok, adresovanú vláde SR, aby vytvorila program pomoci ľuďom z Afganistanu v ohrození, ktorí majú prepojenie na Slovensko, a poskytla im tak bezpečie a šancu na dôstojný a slobodný život. Podpísať výzvu ‚Ponúknime bezpečie ľuďom z Afganistanu‘ z dielne Mareena a Liga za ľudské práva môžete aj vy tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE