Článok

Za pol roka vojny na Ukrajine: 4000 ton humanitárnej pomoci od slovenských mimovládok

pridané: 24. augusta 2022

Ani po šiestich mesiacoch od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine pomoc slovenských mimovládnych organizácií tamojšiemu núdznemu obyvateľstvu neustala. Práve naopak. Počas polročného trvania humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili členské a partnerské organizácie platformy Ambrela na územie východného suseda takmer štyritisíc ton humanitárnej pomoci. 

Od vypuknutia vojny u nášho východného suseda opustilo svoje domovy na Ukrajine takmer desať miliónov ľudí, v európskych štátoch je v súčasnosti okolo šesť miliónov ukrajinských utečencov a utečeniek, takmer štyrom miliónom z nich bola udelená dočasná ochrana. „Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo od konca februára 649-tisíc osôb – prevažne žien s deťmi, a SR doteraz udelila ochranu 87 tisícom z nich. Mnohým z nich pomáhali a pomáhajú pri začleňovaní do spoločnosti na území SR práve slovenské mimovládky. Naša platforma Ambrela však mala od začiatku ruskej vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine špecifickú úlohu. Ambrela koordinuje pracovnú skupinupre oblasť humanitárnej pomoci Ukrajine, zbiera a vyhodnocuje informácie od členov a ich ukrajinských partnerov, aby sme s údajmi potom vedeli presadzovať efektívnejšiu pomoc smerom na Ukrajinu a fungovanie bezpečného humanitárneho koridoru pre jej prepravu,“ vysvetľuje výkonný tajomník platformy Ambrela, Daniel Kaba.

Členovia spomínanej pracovnej skupiny, menovite: Človek v ohrození, ADRA Slovensko, Nadácia Integra, Slovenská katolícka charita spolu s regionálnymi diecéznymi charitami, Saleziáni Dona Bosca, Depaul Slovensko, Leap a STEP-IN spoločne dopravili na Ukrajinu za šesť mesiacov trvania vojny takmer 4000 ton materiálnej humanitárnej pomoci v hodnote približne 7,5 milióna eur. V prepočte na štandardné kamióny s návesom sa jedná o skoro 200 kamiónov. Tie obsahovali primárne trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, ale aj príslušenstvo do ubytovacích jednotiek, riady. Zásielky smerovali do oblasti Zakarpatskej, Ternopiľskej, Ivano-frankivskej, Sumskej, Záporožskej a do ďalších bojmi zničených miest na východe krajiny. 

„V júli sa nášmu členovi Človek v ohrození spolu s Člověkom v tísni podarilo vypraviť rovno celý vlak na Ukrajinu, čo sa obsahovo rovnalo 20 kamiónom s pomocou. Nielen v Zakarpatsku sú desaťtisíce vnútorne vysídlených osôb (tzv. IDPs), ktoré sú na ňu odkázané, pretože prišli o svoje domovy a nemajú sa kam vrátiť,” pripomína význam pomoci, zasielanej zo SR, Daniel Kaba. Centrá, distribuujúce pomoc, zároveň hlásia znižujúce sa zásoby potravín a zvýšenú potrebu čistiacich prostriedkov či zdravotníckeho materiálu, preto slovenské mimovládne organizácie v zbieraní, vysielaní a doručovaní humanitárnej pomoci na Ukrajine budú pokračovať ďalej.

“Štyritisíc vypravených ton humanitárnej pomoci našimi mimovládnymi organizáciami svedčí o pripravenosti občianskeho sektora adresne pomáhať tam, kde treba, aj ponúknuť svoju expertízu a pomocnú ruku vládnym inštitúciám – napríklad pri tvorbe Stratégie humanitárnej pomoci na národnej úrovni,“ hodnotí doterajšie úsilie Daniel Kaba. 

Text: Platforma Ambrela (www.ambrela.org), Foto: Tony Frič (www.caritas.sk)

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE