Článok

Po návšteve Ambrely na Ukrajine

pridané: 12. mája 2023

Tento týždeň (8.–10. mája) vycestoval tím našej platformy Ambrela na monitorovaciu cestu na Ukrajinu. V rámci cesty navštívil partnerov a vybrané projekty členov Ambrely priamo v teréne. Cesta bola realizovaná v rámci dvoch projektov s podporou Centra pre filantropiu a Nadácie TIPSPORT, ako aj vďaka zdrojom od SR cez SlovakAid. Ešte na slovenskej strane hranice absolvovali kolegovia rozhovory so zástupcami Colného úradu v Košiciach a aj na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Diskusia sa týkala fungovania Humanitárneho koridoru, ktorý už rok koordinuje práve naša platforma Ambrela. Hovorilo sa o efektívnom vývoze humanitárnej pomoci na ukrajinskú stranu hranice, aj o jej výzvach, spojených s nedostatočnou kapacitou hraničných priechodov. Diskusie na podobnú tému prebiehali aj na stretnutí so zástupkyňou Generálneho konzulátu SR v Užhorode, diskutovali sme aj o financovaní mikrograntov MZVaEZ SR pod značkou SlovakAid ako podpore malých miestnych organizácií.

Počas cesty na Ukrajinu sme absolvovali stretnutia s tímami našich organizácií – Človeka v ohrození a Spišskej katolíckej charity. Náš pozorovateľ, Spišská katolícka charita, realizuje s mukačevskou charitou projekt Caritas Hub Mukačevo, z ktorého je podporený chod pekárne, práčovne i kaviarne. Partnerská Charita Mukačevo sa venuje materiálnej pomoci núdznym, ale aj psychosociálnej pomoci deťom. Bolo nám predstavené aj rehabilitačné centrum Rativsi, čo je detský domov rodinného typu pre 25 detí. 

Náš člen, Človek v ohrození, sa venuje na viacerých miestach Ukrajiny zabezpečovaniu prístreškov (shelters) pre núdzne a vnútorne presídlené osoby. Projekt DoPomáhaj zabezpečuje napríklad prístrešie v priemyselnej časti Užhorodu, ktorý vedú aktívne ženy. Shelter Ardanovo zasa poskytuje ubytovanie pre 30 osôb z Bachmutu (prevažne ženy a matky s deťmi). V obci Serednye sme si pozreli modulové domčeky, ktoré boli postavené v rámci spolupráce ČvO a Charity ČR. Navštívené projekty členov si možno pozrieť vo fotogalérii z cesty tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE