Článok

Platforma slovenských mimovládok Ambrela vyjadruje plnú solidaritu Ukrajine

pridané: 23. februára 2022

Naša platforma Ambrela, združujúca 28 humanitárnych, rozvojových a globálno-vzdelávacích mimovládok v SR, vyjadruje plnú solidaritu Ukrajine a jednotne podporuje jej zvrchovanosť aj územnú celistvosť. Spolu s našimi členmi a pozorovateľmi odsudzujeme rozhodnutie ruského prezidenta pristúpiť k uznaniu Donecka a Luhanska za nezávislé štáty. Tento krok je očividným porušením medzinárodného práva, ako aj dohôd z Minska. 

Podobne reaguje na dramatickú situáciu u východných susedov aj Európska komisia, Zastúpenie Európskej komisie v SR a Ministerstvo zahraničných a európskych záležiostí SR. Prečítajte si rekapituláciu tlačovej konferencie ministra Ivana Korčoka k rozhodnutiu Ruskej federácie uznať nezávislosť takzvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Podľa neho: “Rusko porušilo medzinárodné právo a vlastné záväzky, na ktoré sa často samo odvoláva; ruské kroky sú v rozpore s Chartou OSN a Rusko svojím rozhodnutím neguje všetky svoje požiadavky, ktoré v ostatných týždňoch komunikovalo voči NATO a členským štátom, týkajúce sa jeho bezpečnosti, vrátane princípu nedeliteľnej bezpečnosti.” Toto dianie sa týka celej Európy, vrátane Slovenska. Viac v zázname z TK tu.

Minulú jar sme aj my v Ambrele zrealizovali online diskusiu s názvom ‚Ako môže Slovensko svojimi aktivitami zmierniť konflikt na Ukrajine’, kde sa verejnosť dozvedela viac o tom, ako riešia ľudia z mimovládneho sektora a priamo z ukrajinského terénu aktuálnu situáciu na hraniciach nášho východného suseda. Viac v zázname tu. Aj náš člen, SFPA, v rámci portálu Zahraničná politika realizoval nedávno online diskusiu s europoslancom Vladom Bilčíkom na tému: Ako by mal Západ reagovať na ruské požiadavky a ako by mali vyzerať skutočne efektívne sankcie v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Viac v zázname tu. Dramatickým udalostiam v susednej Ukrajine, ktoré sa významne dotýkajú aj Slovenska, bude venovaný aj aktuálny diel online diskusie z dielne Café Európa a Zastúpenia Európskej komisie – ZEK v SR. Pozrite si ju už vo štvrtok 24. februára – online na Facebooku. Viac info odiskutujúcich a podtémach podujatia tu.

Organizácie Ambrely, pomáhajúce núdznym na Ukrajine

Minulú jeseň sme v Ambrele realizovali novinársku cestu do jednej z partnerských krajín ODA SR – na Ukrajinu. Cesta i celý projekt ‚Globálne ciele a migrácia‘ je realizovaný vďaka podpore SR pod značkou SlovakAid a EÚ cez program DEAR. Viac o projekte tu. Ak vás zaujíma, ako tamojšiu situáciu (ktorá sa v týchto dňoch dramaticky mení) opísal novinár Denníka N, Mirek Tóda, začítajte sa do jeho reportáží tu. Dozviete sa, ako u nášho východného suseda pomáhali v teréne slovenské mimovládky – členovia Ambrely.

Práve teraz môžete aj vy pomôcť núdznym ľuďom na východe Ukrajiny, ktorí celých 8 rokov zažívajú neistotu a život vo veľkom strese, majú obavy o budúcnosť. Po tom, čo Rusko uznalo nezávislosť Donecka a Luhanska a vyslalo na ich územie svoje ozbrojené jednotky, sú ich vyhliadky ešte horšie. Náš člen, Človek v ohrození, je pripravený pomáhať ľuďom, ktorí budú utekať zo svojich domovov, alebo rozšíriť oblasť existujúcej pomoci. Viac tu. Spustil registráciu do dobrovoľníckej databázy, kde môžu ľudia poskytnúť svoju fyzickú pomoc alebo ubytovanie pre ukrajinských ľudí na úteku. Viac tu.

Vojna na Ukrajine vstúpila do 8. roku, bolo tam zničených 750 škôl. Celú situáciu ešte skomplikovala pandémia. Nevyhnutnú pomoc tu potrebuje 510 000 detí. Viac vo videu tu. UNICEF tam spolu s partnermi zabezpečuje zásobovanie vodou, hygienickými balíčkami, liekmi, vakcínami, opravuje školy a zničenú infraštruktúru, pomáha deťom zotaviť sa z tráum, ktoré zažívajú počas vojny. Aj vy môžete poslať pomoc deťom na Ukrajine cez UNICEF Slovensko tu.

Humanitárna organizácia MAGNA reaguje na situáciu z pohľadu dostupnosti základnej zdravotnej starostlivosti v oblastiach postihnutých konfliktom využitím mobilnej jednotky. „Na Ukrajine máme pripravené zásoby liekov a sme aktuálne v úzkom kontakte so zdravotníckymi centrami v okolí takzvanej kontaktnej línie, v akomsi nárazníkovom pásme medzi znepriatelenými stranami.“ Viac info a možnosť podpory tu.

Aj náš člen, Nadácia Integra, rozbieha svoje aktivity na Ukrajine. „Plánujeme kroky, keby prišlo k vojenskému konfliktu. Nechceme zostať zaskočení, potrebujeme konať. Ak príde vojna a zrúti sa infraštruktúra, vieme poskytnúť útočisko,“ vysvetľuje člen miestneho tímu. Viac o zámere nášho člena a jeho partnera tu. Podporte zámer možno tu

Dnipro, Zaporožie a Odesa sú názvy troch nových ukrajinských miest, kde túto zimu rozbehol spoluprácu ďalší náš člen, Slovenská katolícka charita. Pomôže tak viac než 100 deťom v krajine, kde žije 1,5 milióna vnútorne vysídlených ľudí. “Výška minimálnej mzdy u našich východných susedov je 200 eur, pričom za vybratie nosných mandlí dieťaťu sa platí 500 eur.” Viac info o projekte SKCH tu.

Ako reagovať a pomôcť ľuďom na úteku z Ukrajiny

Prečítajte si aktuálny rozhovor s Alexandrom Dulebom z našej členskej organizácie Slovak Foreign Policy Association – SFPA pre Denník N, v ktorom sa dozviete: čo pre Rusko a Putina znamená územie, ktoré obsadil; ako vníma pozíciu slovenskej vlády aj opozičných politikov vo vzťahu ku konfliktu na Ukrajine; čo by mohlo na Putina zabrať a s čím, naopak, ruský prezident ráta; a tiež akú rolu teraz zohráva EÚ a NATO. Viac tu.

V súčasnej geopolitickej situácii a pri narastajúcej hrozbe vojenského konfliktu na Ukrajine sa hovorí aj o možnom príchode väčších počtov ľudí z Ukrajiny na Slovensko či do iných susedných krajín. Čoraz častejšie sa aj vo verejnom a politickom diskurze hovorí o tom, do akej miery je Slovensko pripravené na zvýšený počet utečencov a utečeniek z Ukrajiny a ako budeme na túto situáciu reagovať. Kapacity nie sú pritom najzásadnejší problém. Viac v článku z dielne CVEK na webe Menšinovej politiky SR tu.

V posledných dňoch dostávajú aj tímy partnerských organizácií: Mareena a Liga za ľudské práva (HRL) otázky z médií aj verejnosti na tému možného prijatia veľkého počtu utečencov a utečeniek z Ukrajiny, a toho, ako by to mohlo vyzerať. Riaditeľka HRL Zuzana Števulová vysvetľuje, ako postupovať, ak by sa naplnili najhoršie scenáre, a tiež vysvetľuje, ako fungujú stratégie ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Viac tu.

Vyhlásené zbierky pomoci Ukrajine

Človek v ohrození – https://clovekvohrozeni.sk/pomoc-ukrajina/

Nadácia Integra – https://integra.sk/prispiet/

Slovenská katolícka charita – https://charita.darujme.sk/ukrajina/

Magna – https://donate.magna.org/sk/ukrajina/

UNICEF Slovensko – https://www.unicef.sk/clanky/588-ukrajina-deti-vojny/

 Ukrajinský červený kríž – https://redcross.org.ua/en/

Spoločne pre Ukrajinu #KtoPomôžeUkrajine – https://www.donio.sk/kto-pomoze-ukrajine

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE