Článok

Organizácie Ambrely pomáhajú v Chersonskej oblasti po zničení Kachovskej priehrady

pridané: 11. júna 2023

V utorok nadránom (6. júna 2023) došlo ku zničeniu hrádze na rieke Dneper v ukrajinskom meste Nova Kachovka. Z oblasti bolo potrebné evakuovať tisíce ľudí – ich domovy totiž zostali pod vodou. Zaplavených je najmenej 37 miest a obcí, čo bude mať vážne následky pre ďalšie státisíce ľudí na juhu Ukrajiny. Zatopených bolo zhruba 600 kilometrov štvorcových oblasti, pričom viac ako dve tretiny z toho sa nachádzajú na Ruskom okupovanom východnom brehu, kam humanitárne organizácie nemajú prístup. Zničená priehrada Kachovka však zanechala viac ako 16-tisíc ľudí v núdzi, preto im treba okamžite podať pomocnú ruku.

Naše organizácie Ambrely už pár hodín po pretrhnutí Kachovskej priehrady začali s plánovaním a koordinovaním humanitárnej pomoci do Chersonskej oblasti. V prvých chvíľach bola najdôležitejšia pomoc záchranných a vyslobodzovacích jednotiek, poskytnutie dočasného prístrešia, no po klesnutí hladiny sa potreby zmenia. Ukrajinský prezident, Volodymyr Zelenskyj, varoval, že desaťtisíce ľudí sa ocitli bez pitnej vody. Koncom týždňa posielali a distribuovali slovenské mimovládky prvé dodávky humanitárnej pomoci (najmä pitnej vody) núdznym v oblastiach, postihnutých touto humanitárnou a ekologickou katastrofou. Bol zaregistrovaný únik 150 ton motorového oleja, ktorý oblasť kontaminoval. Zaplavená oblasť je na frontovej línii, ktorá je ťažko zamínovaná. Voda z priehrady začala tieto míny posúvať, a tým hrozí obyvateľom a obyvateľkám veľké nebezpečenstvo.⁠

Pozrite sa, ako konkrétne v teréne zasahujú a pomáhajú naši ôsmi členovia a pozorovatelia (menovite ADRA Slovensko, Človek v ohrození, MAGNA, Nadácia Integra, Slovenská katolícka charita spolu so Spišskou katolíckou charitou, STEP IN a UNICEF Slovensko) a ako možno finančne prispieť na ich prácu.

„Spolu s ukrajinskou pobočkou ADRA Ukraine a medzinárodnou sieťou ADRA International sme zaistili prvý kamión s pitnou vodou pre postihnutú Chersonskú oblasť. Okrem prístupu k vode je nevyhnutné zabezpečiť miestnym obyvateľom aj potraviny a hygienické potreby. Už teraz v našich skladoch na Slovensku pripravujeme ďalšie dodávky potravín a hygienických potrieb, ktoré smerujú do postihnutého regiónu. Naši ukrajinskí partneri zabezpečujú dopravu a distribúciu pomoci priamo na mieste prostredníctvom siete dobrovoľníkov.” Viac tu.

Marián Cehelník, koordinátor pre humanitárne katastrofy Človeka v ohrození, hovorí, že „dôležitá bude distribúcia hygienických potrieb, ktoré predídu vzniku plesní, a ventilátorov, ktoré urýchlia sušenie príbytkov.“ ČvO spolu so sesterskou organizáciou Člověk v tísni práve distribuuje 120000 litrov pitnej vody, nádrže na vodu a 1000 kusov hygienických balíčkov pre ľudí, zasiahnutých katastrofou. ⁠“Za štyri dni darkyne a darcovia ukázali obrovskú solidaritu a na pomoc ľuďom z Ukrajiny poslali dary v hodnote 45000 eur.“ Viac tu.

„Naše tímy pôsobia v Chersonskej oblasti, kde poskytujeme zdravotnú pomoc ľuďom, vystaveným dlhodobej okupácii. Aktuálne po zasiahnutí Kachovskej priehrady monitorujeme oblasť spolu s miestnymi úradmi zdravia a pomáhame s evakuáciami. MAGNA tímy pôsobia na Ukrajine od začiatku vojny a  v Chersone teraz potrebuje našu pomoc viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Liečte s nami.“ Viac tu.

„V ohrození sú desiatky tisíc životov. Mnoho postihnutých je aj v okupovaných oblastiach, kde bolo náročné zasahovať už aj pred povodňou. Naši partneri však našli kapacity na materiálnu humanitárnu pomoc pre ľudí v tejto tragickej situácii a viacerí z nich ju nasmerujú aj do kritických miest. Aktuálne hovoríme o distribúcii jedla, hygienických potrieb a pitnej vody,“ uvádza Allan Bussard, správca Nadácie Integra. Viac tu.

Tím Slovenskej katolíckej charity informoval, že dobrovoľníci zo Spišská katolícka charita sú už na mieste s prvými dodávkami pomoci a roznášajú pomoc (v sklade v Záporoží majú k dispozícii balenú vodu, potraviny, oblečenie a deky). Kolegovia zo SKCH zatiaľ naložili kamión nevyhnutným materiálom a posielajú ho do zasiahnutej Chersonskej oblasti. Bez pitnej vody zostalo viac ako 200-tisíc ľudí z oblasti.“ Viac tu a tu.

Na Ukrajine vyše roka pôsobí v oblasti humanitárnej pomoci a psychosociálnej podpory aj STEP IN. Teraz svoj tím aj zdroje presmeroval, aby ľuďom, evakuovaným z oblastí, zničených povodňami, poskytol veľmi potrebnú pomoc. „Vaša finančná podpora nám umožní nakúpiť najdôležitejšie položky: pitnú vodu, potraviny, ktoré nepodliehajú skaze, prikrývky, hygienické výrobky, generátory, power banky a baterky, ale i potravu pre zachránené zvieratá.“ Viac tu.

Tímy UNICEF intenzívne pracujú na poskytnutí základnej zdravotníckej starostlivosti a zabezpečení humanitárnej pomoci v Chersonskej oblasti. „Zasiahnutým rodinám práve teraz dodávame balenú pitnú vodu, súpravy pre vysídlené deti, hygienické potreby a tabletky na čistenie vody. Na vlakovej stanici v Chersone sme zriadili centrum Spilno, kde sa deti môžu v bezpečí hrať a zaisťujeme tu aj psychosociálnu pomoc. Mobilné tímy sú rozmiestnené na vlakových a autobusových staniciach v Chersonskej oblasti, kde distribuujú pomoc. UNICEF tiež plánuje poskytnutie finančnej pomoci rodinám s deťmi v oblastiach, ktoré boli zaplavené.“ Viac tu.

Treba vyzdvihnúť rýchle nasadenie a obrovské úsilie našich slovenských mimovládok Ambrely v okamžitej pomoci núdznym po zaplavení Chersonskej oblasti v dôsledku zničenia priehrady. Veľká vďaka patrí aj slovenským darcom a darkyniam za prejavenú solidaritu, dôveru v naše občianske organizácie a ochotu pomôcť. Odhaduje sa, že obnova hydroelektrárne na Kachovskej priehrade bude stáť približne miliardu dolárov a potrvá najmenej päť rokov, kým sa obnoví samotná priehrada. Je teda pred nami ešte veľa potrebnej humanitárnej a neskôr rozvojovej práce u nášho východného suseda.

Text: tím Ambela.org (aktualizované 12. júna 2023), Foto: členovia Ambrely

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE