Článok

Nezabúdajme na odkaz Novembra 1989 – boja za slobodu a demokraciu

pridané: 17. novembra 2020

Slovensko si spolu s Českom pripomínajú dôležitý dátum novodobej histórie – 17. november 1989 a udalosti okolo Nežnej revolúcie, ktoré viedli k pádu komunistického režimu v Československu. Odkaz vtedajšieho boja za slobodu a demokraciu je stále aktuálny dnes, rovnako ako pred tromi dekádami. Demokracia nám nie je daná automaticky, nie je to samozrejmosť. Aj dnes musíme bojovať proti zlu a radikálnemu správaniu v spoločnosti – v online i offline priestore.

Názorový vodca, tvár revolúcie a neskorší prezidentVÁCLAV HAVEL, o demokracii tvrdil: „Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.“  Tiež vyslovil dôležitú vetu („Pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou.“), ktorá znela námestiami miest a hlavne v srdciach tisícok ľudí, ktorí sa v pokojných zhromaždeniach odvážne postavili za pravdu, lásku, slobodu a demokraciu v novembri 1989. V Ambrele sa týmito slovami často zaoberáme a ich posolstvo berieme vážne. Výkonný tajomník Ambrely, Daniel Kaba, pripomína, že „neustále potrebujeme chrániť hodnoty ako sloboda, solidarita s ľudmi v núdzi a ľudské práva, ktoré začínajú byť čoraz viac spochybňované v oblasti rozvoja a rozvojovej spolupráci.“

Minister zahraničia SR, Ivan Korčok, k téme dodáva: „Pred rokom 1989 bol zákon slúžkou pomýlenej ideológie, dnes je rešpektovanie zákona jedinou cestou ako si zachovať vlastnú slobodu.“ Pre Slovenskú republiku je dôležité presadzovať princípy právneho štátu nielen u nás doma, ale aj v rámci zahraničnej politiky. Stále je vo svete (nielen v tom tzv. rozvojovom, ale dokonca už i v EÚ) veľa krajín, ktoré túžia po živote v slobode a proti demokratickým režimom bojujú. Nezabúdajme, ako o ňu bojovali naši rodičia a prarodičia.

Ak vás zaujíma, aké povedomie o udalostiach z Novembra 1989 majú mladí ľudia v SR, vypočujte si archívny rozhlasový fíčer z dielne komunikačnej manažérky Ambrely, Boby M. Baluchovej, tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE