Článok

O vojne na Ukrajine ako výzve pre slovenský humanitárny sektor

pridané: 31. marca 2023

Humanitárna pomoc je prejavom solidarity a je životne dôležitá pre tých ľudí, ktorí zostanú uväznení v oblastiach zasiahnutých konfliktom a pomáha im prežiť, pokryť základné potreby. Bez nej by sa už tak vysoké počty ľudí, utekajúcich z Ukrajiny do okolitých krajín (vrátane Slovenska), ešte zvýšili.

Vláda SR vyčlenila na humanitárnu pomoc Ukrajine 9 miliónov eur za rok 2022, čo znamená 27. miesto v rebríčku objemu financií v pomere k hrubému národnému produktu. Všetci naši susedia sa pritom umiestnili v prvej desiatke: Rakúsko je prvé, Česko siedme, Maďarsko ôsme a Poľsko deviate.

Napríklad Česko poskytlo humanitárnu pomoc vo výške 106 miliónov eur, a asi každý bude súhlasiť, že ekonomika nášho západného suseda nie je 12-krát silnejšia, ani väčšia, ako slovenská. Je dôležité uviesť, že ak by sme zarátavali celkovú pomoc SR Ukrajine, teda aj s vojenskými záväzkami, Slovensko by bolo na tom výrazne lepšie – na 7. mieste. Hoci je vojenská pomoc dôležitá, nemôže nahradiť humanitárnu pomoc a platí to aj naopak.

Viac o nedostatkoch a výzvach humanitárneho systému SR, aj o tom, ako slovenské mimovládky minulý rok pomáhali priamo na Ukrajine, sa dočítate v článku nášho kolegu Juraja Janda z Ambrely pre portál Zahraničná politika tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE