Článok

O úlohe organizácií občianskej spoločnosti v európskej platforme RebuildUkraine

pridané: 6. júla 2022

Organizácie občianskej spoločnosti zohrávajú na Ukrajine kľúčovú úlohu od začiatku ruskej invázie a jej eskalácie vo februári 2022. Mimovládky mali a majú ústredný význam pri poskytovaní humanitárnej a lekárskej pomoci tým, ktorí utekajú z krajiny, ako aj pri dokumentovaní vojnových zločinov a šírení nezávislých informácií či prístupu k životne dôležitým službám.

V máji 2022 predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová, oznámila vznik platformy na obnovu Ukrajiny – ‚RebuildUkraine‘. Ako občianska spoločnosť vítame zriadenie RebuildUkraine. Čo však v jej zriadení zatiaľ chýba, je úloha pre ukrajinskú a európsku občiansku spoločnosť. 

Ukrajinské organizácie občianskej spoločnosti a niektoré európske siete už v otvorenom liste Európskej komisii poukázali na to, že úspech RebuildUkraine plne závisí od jej skutočného vlastníctva ukrajinským ľudom. Úzke zapojenie mimovládnych organizácií na strane EÚ aj Ukrajiny pomôže zvýšiť transparentnosť a zodpovednosť za to, ako sa rozdeľujú a vynakladajú verejné prostriedky EÚ.

Európska a ukrajinská občianska spoločnosť je pripravená podeliť sa o svoje skúsenosti z terénu, aby prispeli k rýchlej obnove Ukrajiny a svetlej budúcnosti silnej, demokratickej, odolnej, spravodlivej a udržateľnej tejto krajiny v rámci EÚ.

Vyzývame Európsku komisiu, aby: zaručila jasnú úlohu a funkcie v rámci riadenia RebuildUkraine, vrátane zmysluplných konzultácií a štatútu oficiálneho pozorovateľa pri všetkých rokovaniach pre európske organizácie občianskej spoločnosti, ako aj pre ukrajinské občianske spoločnosti.

Prečítajte si viac o našom vyhlásení – podpísanom viac ako 150 európskymi a ukrajinskými organizáciami občianskej spoločnosti s názvom ‚Európska komisia musí zaručiť zmysluplnú úlohu občianskej spoločnosti pri obnove Ukrajiny‘, ktoré sme uverejnili začiatkom júla 2022 počas konferencie o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom. Celé znenie výzvy je tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE