Článok

Negatívne stanovisko Rady vlády MNO k poslaneckému návrhu zákona

pridané: 24. apríla 2024

Rada vlády pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) prijala na zasadaní z dňa 23. apríla v Bratislave negatívne stanovisko k poslaneckému návrhu zákona z dielne SNS, ktorý by chcel zaviesť označovanie zo zahraničia financovaných mimovládnych subjektov. Rada, ako poradný orgán Vlády SR, vyzvala kabinet R. Fica, aby pri prerokovaní poslaneckého návrhu zákona vyjadril s uvedeným návrhom nesúhlas.

“Návrh z dielne poslancov SNS negatívne postihne všetky typy mimovládnych neziskových organizácií – od sociálnych, zdravotníckych, vzdelávacích, cez športové, kultúrne a environmentálne, až po tie, ktoré sa venujú ochrane ľudských práv, menšín, či boju proti korupcii. Týmto zákonom sa nijak nezvýši transparentnosť občianskeho sektora. Týmto zákonom sa pletie bič na aktívnych občanov, robia sa zásadné rozdiely medzi rôznymi formami súkromného kapitálu, stigmatizuje sa občianska spoločnosť a neúnosne sa zvyšuje štátna byrokracia. Sme preto radi, že poradný orgán vlády jasne takýto návrh odmietol a doporučil vláde s návrhom nesúhlasiť,” uviedol Marcel Zajac, predseda Komory MNO a podpredseda Rady vlády MNO.

Podľa predsedu Komory MNO a podpredsedu Rady vlády MNO Marcela Zajaca je predložený návrh diskriminačný a v rozpore s našou, aj európskou legislatívou. Zajac preto verí, že Vláda SR návrh poslancov SNS nakoniec odmietne a začne so sektorom viesť diskusiu, ako ďalej kultivovať prostredie, v ktorom fungujú občianske organizácie.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE