Článok

Navrhované zmeny v asignácii 2% z dane ohrozia zraniteľných núdznych

pridané: 1. augusta 2024

Podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie a predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií (MNO), ktorá v rade reprezentuje najväčšie platformy organizácií občianskej spoločnosti v SR, Marcel Zajac, vyjadril prekvapenie z návrhu Inštitútu sociálnej demokracie radikálne obmedziť asignáciu 2% z dane.

„Prekvapuje ma, že s návrhom zrušiť asignáciu 2% pre právnické osoby prichádza práve organizácia, ktorá má v názve pojem ‚sociálna‘.  Ak by totiž tento návrh prešiel, bude mať negatívny dopad predovšetkým na deti, chorých a chudobných. Najväčší balík financií z asignácie 2% aj od právnických osôb totiž dlhodobo smeruje do oblastí verejnej prospešnosti tým, ktorí to najviac potrebujú. Ide o oblasti vzdelávania, zdravotnej pomoci a sociálnej starostlivosti,“ konštatoval Marcel Zajac.

Negatívne Zajac vníma aj to, ako je návrh prezentovaný verejnosti a médiám. „Vyznieva to, ako keby návrh predstavoval úmysel bohatým nadáciám brať a chudobným dávať. Pravda však je, že asignované prostriedky neostávajú ani firmám, ktoré asignujú, ani ich nadáciám. Financie, ktoré nadácie založené firmami získajú, musia byť už dnes použité transparentne – v súlade s ich deklarovanou ‚nadačnou činnosťou‘ – na zákonom stanovené verejnoprospešné aktivity. Inými slovami – tieto financie končia napríklad aj v nemocniciach, v domovoch dôchodcov, hospicoch či charitatívnych organizáciách, ktoré sa starajú o ľudí bez domova, telesne či mentálne postihnutých, alebo naše deti,“ dodal Marcel Zajac.

V tejto súvislosti tiež predseda Komory MNO Marcel Zajac upozornil na skutočnosť, že už dnes je možnosť asignovať pre právnické osoby realizovaná aj ako motivačný mechanizmus pre vlastné firemné darcovstvo. Už dnes totiž môžu 2% asignovať iba tie právnické osoby, ktoré realizujú dary z vlastného zisku, vo výške pol percenta asignovanej sumy.  „Preto ak predkladatelia hovoria, že zrušením možnosti asignovať právnickými osobami Vláda SR môže pre štátny rozpočet ušetriť 30 až 50 miliónov eur, tak ja hovorím, že vláda síce možno ušetrí 30 až 50 miliónov eur, ale naša spoločnosť príde o verejnoprospešné služby a aktivity vo výške 37 až 62 miliónov eur. A to je iba môj veľmi konzervatívny odhad. Pevne preto verím, že Vláda SR na takýto jednoduchý návrh nepristane a v diskusii so zástupcami MNO si uvedomí, aké benefity celej našej spoločnosti asignácia 2% prináša a zachová súčasný model asignácie aj do budúcnosti,“ dodal Zajac.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
EEA grants
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE