Článok

Ku Svetovému dňu zdravia

pridané: 7. apríla 2024

Dnes si po 75. raz pripomíname Svetový deň zdravia (WHD), čím zvyšujeme povedomie o rastúcich zdravotných výzvach, ale i o potrebe podpory zdravšieho životného štýlu.

Heslom dnešného Svetového dňa zdravia je: ‘Moje zdravie, moje právo’. Rada WHO uvádza, že najmenej 140 krajín sveta uznáva zdravie ako ľudské právo vo svojej ústave. Napriek tomu mnohé, najmä nízkopríjmové krajiny nedokážu zabezpečiť svojmu obyvateľstvu právo na prístup k zdravotnej starostlivosti. O prístupe k pitnej vode, čistému vzduchu, kvalitnému bývaniu, dôstojným pracovným a environmentálnym podmienkam ani nehovoriac. Zlepšeniu situácie a riešeniu týchto výziev sa venujú aj vybrané členské a pozorovateľské organizácie platformy Ambrela vo svojich humanitárnych a rozvojových projektoch.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa snaží poukázať, že každý z nás ma právo na bezpečnú a kvalitnú starostlivosť bez akejkoľvek diskriminácie. Zároveň máme právo na súkromie a dôvernosť informácií o našom zdraví aj prípadnej liečbe liečbe. Dôležitý je tiež informovaný súhlas. Viac tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE