Článok

Ku Dňu učiteľov a učiteliek na Slovensku i Ukrajine

pridané: 28. marca 2022

Dnes (28. marca) si pripomíname Deň učiteľov a učiteliek. Azda netreba pripomínať, aké dôležité povolanie a poslanie vykonávajú všetci vyučujúci po celom svete, za čo sme im nesmierne vďační. Slovenskí pedagógovia a pedagogičky prechádzali počas uplynulých dvoch rokov koronakrízy mnohými výzvami. Keď sme dúfali, že pandémia poľavuje, nášho východného suseda napadli ruské vojská. Mnohí vyučujúci okamžite zareagovali a prispôsobili vyučovanie tak, aby deťom v triedach nečakanú situáciu vhodne vysvetlili a zároveň im pomohli zvládnuť strach z vojny. Na školách im teraz pribudnú noví žiaci a žiačky z Ukrajiny. Ich integrácia a zapojenie do vzdelávacieho procesu v SR bude ďalšou veľkou výzvou. Myslíme aj na všetky ukrajinské učiteľky a učiteľov, ktorých práca je teraz znemožnená.

V rámci projektu EduGlobe z dielne platformy Ambrela a s podporou ACF – Slovakia chystáme na apríl online diskusiu práve na tému výziev vo vzdelávaní a v globálnom vzdelávaní v dôsledku vojny na Ukrajine, ako aj o informovaní o kríze na východ od nás. Viac info čoskoro na webe: www.ambrela.org.

„Projekt ‘EduGlobe – cesta k implementácii Národnej stratégie globálneho vzdelávania’ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014–2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE