Článok

Apel na grécku vládu: Záchráňte ľudskú dôstojnosť, zachráňte centrá PIKPA a Kara Tepe

pridané: 6. októbra 2020

Viac ako 160 gréckych a medzinárodných organizácií z celej Európy (vrátane našej Ambrely v rámci konzorcia projektu Globálne ciele a migrácia) vydalo vyhlásenie, žiadajúce odvolanie rozhodnutia o uzavretí centier PIKPA a Kara Tepe. Vyhlásenie nesie názov: ‚Zachráňte dôstojnosť, zachráňte centrá PIKPA a Kara Tepe‘.

Podľa vyhlásenia by mali „autority nielen zvrátiť rozhodnutie o uzavretí týchto zariadení, ale v časoch pandémie a veľkej núdze ešte viac posilniť a ochrániť všetky alternatívne dôstojná riešenia pre ubytovanie a ochranu žiadateľov o azyl.“ Dva týždne po ničivých požiaroch v utečeneckom gréckom tábore Moria padlo zo strany gréckeho ministra pre migráciu a azyl rozhodnutie uzavrieť dva menšie tábory PIKPA a Kara Tepe. Tábory doteraz hostili tie najzraniteľnejšie skupiny ľudí na úteku (deti bez sprievodu, osoby so zdravotným postihnutím alebo obete mučenia a sexuálneho násilia). Viac ako 12 000 ľudí na úteku bolo nútených opustiť neslávne známy utečenecký tábor Moria a presunúť sa do nového tábora, ktorého stavbu zabezpečila grécka vláda. V ňom však panujú ešte horšie životné podmienky ako v Morii. V Morii 2.0, ako sa novému táboru začalo hovoriť, je nedostatok sanitačných a hygienických zariadení, lekárskej starostlivosti a ľudia v ňom dostávajú len jedno jedlo denne.

Presun najviac zraniteľných ľudí z centier PIKPA a Kara Tepe do nového utečeneckého tábora by ohrozil ich fyzické a duševné zdravie. Podľa organizácií v spomínanom vyhlásení by mali „centrá aj naďalej poskytovať zázemie tým najzraniteľnejším ľuďom na úteku, pre ktoré je novo-zriadený tábor ešte rizikovejším prostredím pre život, než bola Moria“.

Viac o problematike a problémoch okolo presídlenia ľudí na úteku v rámci Grécka sa možno dočítať na stránke organizácie Diakonie ČCE (lídra nášho EÚ projektu Globálne ciele a migrácia, financovaného cez program DEAR) v češtine tu alebo v angličtine na stránke projektového partnera Global call to Action against Poverty tu.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
North South Centre
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
CONCORD
.týždeň
GCAP
Eurodad
Čosi
Faces of Migration
GENE