Článok

Ako účinne zapájať členov do života platformy (Reportáž z cesty do Osla)

pridané: 20. septembra 2024

V prvej polovici septembra absolvoval tím slovenskej platformy Ambrela pracovnú cestu do Osla. Išlo o jednu z aktivít prebiehajúceho projektu ‘Odomykanie potenciálu: Objavovanie príležitostí spolupráce pre slovenské a nórske rozvojové organizácie’ vďaka podpore z grantu EHP a Nórska. Ako už názov projektu naznačuje, išlo o výmenu skúseností a hľadanie možností pre budúce slovensko-nórske partnerstvá.

Prvou navštívenou organizáciou bol partner projektu – Nórske fórum pre životné prostredie a rozvoj (The Norwegian Forum for Environment and Development – ForUM). ForUM je sieť 60 nórskych organizácií, ktoré pôsobia v oblasti medzinárodného rozvoja, životného prostredia, dodržiavania mieru a ľudských práv. Medzi ich členov patria národné pobočky medzinárodných organizácií, ako ADRA, Caritas, Fairtrade či UNICEF, ktoré dobre poznáme aj na Slovensku ako členov Ambrely. ForUM zastupuje širokú škálu organizácií a má širokú vedomostnú základňu s dôrazom na napĺňanie Globálnych cieľov trvalo udržateľného rozvoja (vrátane financovania rozvoja a zmeny klímy).

Výkonný tajomník slovenskej platformy Ambrela, Daniel Kaba, počas vzájomných rozhovorov a prezentácií vyzdvihol orientovanie nórskej platformy ForUM na riešenia, poskytovanie vedomostí a zdieľanie skúseností, ktoré môžu prispieť k tvorbe politík na národnej aj medzinárodnej úrovni. „Cieľom slovenskej Ambrely, rovnako ako v prípade nórskeho ForUM, je byť hybnou silou zmien a relevantným partnerom pre našu vládu,“ zhrnul Kaba.

Projektová manažérka Ambrely pre globálne vzdelávanie, Sabína Bieliková, vyzdvihla “zdieľanie poznatkov a hľadanie možností budúcej spolupráce medzi 30 členmi Ambrely a 60 členmi ForUM-u.” Diskutovalo sa tiež o praktických skúsenostiach a zapájaní členov do života platformy. “Prezentovať svoje expertné vedomosti a znalosti z oblasti medzinárodného rozvoja, globálnej výchovy k aktívnemu občianstvu a posilňovania postavenia občianskej spoločnosti príde niekoľkočlenný tím ForUM-u osobne na našu konferenciu Ambrela Development Forum (ADF) do Bratislavy, na čo sa už teraz naše organizácie tešia,” dodala Bieliková. 

Za zelenšiu budúcnosť vo svete bez chudoby

Druhou navštívenou organizáciou bolo Nórske riaditeľstvo pre rozvojovú spoluprácuNorad, ktoré funguje ako administratívny i odborný orgán pre medzinárodnú pomoc a pomáha pri realizácii cieľov nórskej rozvojovej politiky. Medzi tematické okruhy nórskej oficiálnej rozvojovej spolupráce (ODA) v nízkopríjmových krajinách sveta patria: podpora zdravia; vzdelávania a výskumu; rodovej rovnosti; riešenie zmeny klímy, potravinovej bezpečnosti, životnéhoprostredia a energie; podpora správy vecí verejných a hospodárskeho rozvoja; ako aj ľudských práv a občianska spoločnosti, pričom väčšina z nich patrí aj medzi priority slovenskej ODA.

Tím Ambrely vyzdvihol “aktívnu humanitárnu pomoc Nórska Ukrajine prostredníctvom nástrojov nórskej ODA a záujem nórskej rozvojovej agentúry Norad o účasť na konferencii ADF, ktorej témy sa v mnohom pretínajú s oblasťami nórskej rozvojovej agendy.” Ocenil tiež diskusiu o možnostiach spolupráce s členskými organizáciami slovenskej platformy.

Norad si zároveň stanovil ambiciózne ciele v oblasti zmeny klímy a životného prostredia pre svoje vlastné operácie, aj pre implementáciu projektov rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci, ktoré riadi a financuje. Ako líder v oblasti zmeny a zelenšej budúcnosti do roku 2030 Norad plánuje znížiť na polovicu emisie z vlastných operácií doma i vo svete. 

Z ďalších navštívených organizácií možno vyzdvihnúť podnetné stretnutie s tímom Nórskej rady pre utečenky a utečencov – Norwegian refugee council (NRC). Ide o nezávislú humanitárnu organizáciu, člena partnerského fóra ForUM, ktorá primárne pomáha ľuďom na úteku. NRC chráni vnútorne presídlené a vysídlené osoby, podporuje ich pri budovaní si novej budúcnosti v novej domovine.

Každý má svoj jedinečný príbeh

Len v roku 2023 pomohlo 15-tisíc humanitárnych pracovníkov a pracovníčok NRC takmer desiatim miliónom núdznych ľudí v 40 krajinách sveta, pričom vedenie NRC prízvukuje na stretnutiach i vo svojich reportoch, že každý jeden z nich má svoj jedinečný príbeh, ktorý je treba rozpovedať, aby verejnosť rozumela problematike migrácie a utečenectva

Nórska rada pre utečenky a utečencov sa riadi princípmi: zachovania dôstojnosti ľudí na úteku; obrany ich práv a pokusu o prestavanie ich budúcnosti k lepšiemu. Poskytuje im duševné, fyzické a právne nástroje, ktoré na svojej ceste potrebujú. „Bolo veľmi prínosné vidieť, aký pozitívny dosah môžu mať rozvojové aktivity v prípade, ak majú silnú podporu štátu. V Nórsku je na rozvojovú spoluprácu (ODA) alokovaných až 1,09% HND, čo je aj v pomernom porovnaní 7-krát viac, ako je tomu na Slovensku,” uviedol na záver cesty do Osla expert Ambrely v oblasti tvorby politík, Juraj Jando.

Pracovná cesta do Osla splnila svoj účel a ponúkla skvelú príležitosť na posilnenie vzťahov medzi slovenskými a nórskymi organizáciami občianskej spoločnosti v rôznych oblastiach rozvoja. Vybraní zástupcovia a zástupkyne navštívených partnerských organizácií zároveň prídu v októbri do Bratislavy na medzinárodnú konferenciu ADF a následné bilaterálne podujatia, aby slovenské aj nórske organizácie preskúmali možnosti budúcej spolupráce a vybudovali si dôveryhodné partnerstvá.

Text: Boba M. Baluchová a Ambrela tím, Foto: Archív Ambrely

Poznámka: Reportáž z pracovnej cesty do Osla bola realizovaná ako jedna z aktivít prebiehajúceho projektu ‘Odomykanie potenciálu: Objavovanie príležitostí spolupráce pre slovenské a nórske rozvojové organizácie’  vďaka podpore z grantu EHP a Nórska. 

„Spoločne za zelenú, konkurencieschopnú a inkluzívnu Európu“. Iniciatíva je financovaná z prostriedkov Fondu pre bilaterálne vzťahy na národnej úrovni financovaného z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu na roky 2014–2021. Viac na webovej stránke www.eeagrants.sk.

Meňme svet spolu

Zistite viac o našich projektoch

Zobraziť viac

Donori


Európska únia
SlovakAid
Stronger roots
EEA grants
GENE
NOS

Partneri a mediálni partneri

Bridge 47
Prohuman
Pontis
CONCORD
ZEK
.týždeň
North South Centre
GCAP
Euractiv
Eurodad
UNESCO
Čosi
Faces of Migration